New Year 2012

Saturday, December 31, 2011

Assalamualaikum . .

hi semua . . dah tak keruan nie . . malam nie sambut new year . .haish . . macam mana nak sambut new year dengan keadaan aku macam nie . . still terlantar tak boleh jalan . . ouch gush . . nak lepak dengan member-member untuk sambut tahun baru . . tapi semua tak kesampaian atas sebab tertentu yang menimpa diri ini . . so accept the fate that I can't . . so WHAT . . tak kesah la kau . . aku nak sambut AWAL MUHARAM la . . bagi meriah . . nah aih . .

ukey sedih sudah . . btw tak mahu nak merapu lebih-lebih . . nak bagi peringatan nie . . baca nuh . . jangan tak baca . .

Sambut tahun baru perlu ka . . uke jika perlu sambut dengan betul . . elakkan dosa . . ofcos malam tahu baru semua nak syok-syok . . wahai remaja ingat hidup di dunia hanya sementara sahaja . akhirat kelak kekal . . cari bekalan secukupnya agar akhirat kelak tak binasa dek azab -Nya nanti . . 
uke . . nie apa yang terbaca tahun lepas dan di save this dinding study . .

HUKUM SAMBUTAN TAHUN BARU MASIHI
Ustaz Zaharuddin menyatakan hukumnya adalah HARUS secara bersyarat, iaitu;

a) Sambutan tersebut dilakukan atas asas ‘Uruf atau ‘Adat dan bukannya di anggap sebagai suatu upacara keagamaan.
b) Tiada percampuran rambang lelaki dan wanita yang bukan mahram yang dikebiasaan membawa kepada maksiat.
c) Tidak dicampur adukkan dengan hiburan-hiburan yang bertentangan dengan kehendak Islam.
d) Kandungan majlis sambutan ini juga mestilah bertepatan dengan kehendak syara’ – anjurkan majlis ilmu.

Baca pandangan penuh Ustaz Zaharuddin di sini.
Namun hakikat hari ini sambutan tahun baru tidak lengkap kalau tiada konsert-konsert hiburan, samada di kaca TV ataupun di tempat sambutan tahun baru. Justeru itu ia lebih membawa keburukan apabila berlakunya pergaulan bebas, ada yang mabuk dan bertindak liar merosakkan harta benda awam serta mengancam petugas-petugas keselamatan yang berkawal. 

Sehubungan itu, lebih baik kita mengelakkan diri daripada terlibat dalam sambutan tahun baru yang diketahui bercampur aduk dengan program-program maksiat.
sumber : Halaqah.net

You Might Also Like

4 comment

  1. btol3.. sambutlah new year sbgai org islam kan lebih afdhal.. haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum . . Hi peoples  . . Currently leave UR comment here . .I will reply soon as fast as I could . .Do drops UR link . . please don't SPAM ! ! 

Like us on Facebook

Flickr Images