Dilema si Sepet . apa itu MUET

Thursday, June 23, 2011

Assalamualaikum .. . 

Entry ter-publish oleh si Sepet :)





oke . semua . first of all . I really sorry because I couldn't update my blog recently . Perhaps U guy already know that I'm having a problem with Internet . So , because of that I can't update this blog every time even do I have a mood or something to write about . Although it never fading my courage to keep be with my blog . *nak speaking mat salleh . hurm . . oke . OMG . haha , grammar banyak gila salahkan . . oke . . entry kali ini saja nak meriahkan balik blog aku yang dah bersawang ini . BTW , nak tahu sebab apa aku guna english tadi . nak tahu tak . ? tak nak . oke . tapi aku tetap nak bagi tahu kat semua . nak syok sendiri ni . . oke . . hari ini kan last tarikh daftar muet rasanya . kalau tak silap aku la . oke . . for private muet . . if I not mistaken . . sebenarnya kakak aku suruh aku ambil muet dah . . MUET . tahu tak apa itu . . mai nak terangkan , 


MUET atau Malaysian University English Test : 





Malaysian University English Test (MUET) atau Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia ialah ujian yang mengukur pencapaian dan kemahiran berbahasa Inggeris pelajar-pelajar pra universiti diMalaysia. Ia turut diterima sesetengah universiti di Singapura.
Pelajar berkelulusan STPM, Matrikulasi atau Diploma yang memohon masuk untuk mengikuti ijazah pertama di institusi pengajian tinggi tempatan perlu menunjukkan bukti bahawa mereka telah mengambil ujian MUET. Ujian ini diselia oleh Majlis Peperiksaan Malaysia.
Ujian ini diadakan 2 kali setahun. Pelajar boleh memilih sama ada hendak mengambil ujian ini pada pertengahan atau akhir tahun. Pendaftaran untuk ujian pertengahan tahun dibuka pada pertengahan bulan Januari dan ditutup pada awal bulan Februari, manakala pendaftaran untuk ujian akhir tahun pula dibuka pada awal bulan Mei dan ditutup pada awal bulan Julai.


Syarat kemasukan

Calon ujian ini hendaklah membuat pendaftaran di sekolah/institusi masing-masing. Bagi calon persendirian dan calon lain, mereka boleh membuat pendaftaran hendaklah dibuat di mana-mana pejabatJabatan Pendidikan Negeri (JPN). Borang pendaftaran boleh diperoleh di JPN dengan harga RM2.00 satu set. Yuran ujian pula ialah sebanyak RM 50.00. Terdapat juga sebuah buku yang mengandungi peraturan dan skema ujian, sukatan pelajaran dan soalan contoh diterbitkan dan boleh dibeli oleh calon.


  1. Ujian ini ditawarkan kepada calon yang telah menduduki mana-mana satu daripada yang berikut:
    1. Sijil Pelajaran Malaysia
    2. Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional
    3. Malaysia Certificate of Education
    4. Federation of Malaya Certificate of Education
    5. Cambrige School Certificate
    6. Pendidikan selama 10 tahun yang setaraf dengan O-Level
  2. Calon yang telah menduduki peperiksaan selain daripada yang disenaraikan di atas perlu terlebih dahulu memperoleh kebenaran daripada Majlis Peperiksaan Malaysia. 



Komponen ujian
  • 800/1 - Listening
  • 800/2 - Speaking
  • 800/3 - Reading Comprehension
  • 800/4 - Writing
Markah maksimum bagi setiap komponen ialah 45 untuk Listening dan Speaking, 135 untuk Reading Comprehension dan 75 untuk Writing, menjadikan jumlah keseluruhan 300 markah. Markah calon kemudian akan dibahagikan kepada 6 jalur gred, dengan Jalur 6 yang tertinggi dan Jalur 1 terendah.



oke . tue tentang Muet nie . kakak aku suruh aku ambil MUET dah . tapi untuk seorang student POLITEKNIK . MUET selalunya semasa semester 5 . aku sekarang baru semester 2 nak masuk semester 3 . lambat lagi . tapi kakak aku tetap rasa aku patut ambil sekarang . dia kata :

" lebih baik ambil sekarang , muda lagi . baru 19 nak masuk 20 . otak still lagi fresh . Try to imaging that U were older , I just afraid that UR knowledge about English keep fading because clearly U never using English in UR daily life . " 

itu dia . kalau fikir memang betul . memang tak la aku nak speaking or orang kata cakap OMPUTIH . . haha . betulkan . . fikir-fikir memang rasa nak ambil tapi takut risiko , even lepas MUET itu , yang aku tahu sijil MUET itu untuk 3 tahun saja . betul ka . kalau betul . cuba bayangkan . aku tak boleh habiskan DIPLOMA dalam masa yang di tetapkan , then lepas itu tak dapat nak sambung IJAZAH lepas habis DIPLOMA . macam mana . . tak rugi aku . . oke . hurm . itu yang paling aku risaukan bukan takut aku gagal MUET itu . . yang menyakinkan aku sekarang ialah kakak aku sendiri kata English aku tak teruk dan memang boleh dapat Band 4 kalau usaha . even my brother-in-law juga kata macam itu . sebab itu aku yakin . percaya dekat abang ipar . biasalah abang ipar Prof. sure he know better right . oke  . . tapi nak tahu something . 

lastly aku buat keputusan tak ambil MUET untuk Julai ini . it kind of hard for me . oke . that all nak bebelkan kali ini. . oke . rajin-rajin baca entry aku ok . that all . bye . see u again . Assalamualaikum 

You Might Also Like

9 comment

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. okay, abg nk tanye yg untuk form 1, ujian speaking MUET nie ap pulak?

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera rakan2 semua...

    Ada berita baik buat anda yang baru nak ambil peperiksaan MUET, yang GAGAL dan nak ambil semula, yang TAK PERNAH LULUS serta yang nak memperbaiki band yang diperoleh dalam peperiksaan MUET yang lalu. Rakan saya Saudara Shamsul Ariffin telah menerbitkan sebuah panduan khas untuk anda lulus cemerlang dalam peperiksaan MUET...

    Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan tersebut SiLa KLik Sini

    ReplyDelete
  4. if I'm not mistaken, muet valid for 5 years :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum . . Hi peoples  . . Currently leave UR comment here . .I will reply soon as fast as I could . .Do drops UR link . . please don't SPAM ! ! 

Like us on Facebook

Flickr Images