KAWAN bukan selamanya KAWAN . . betul tak .

Wednesday, August 24, 2011

Assalamualaikum

Whatever.

Hello ladies and gentlemen. Whats up?

I bet you guys heard this;

Everybody is our friend. Except when they are not.

Maksudnya, ada ke orang yang declare sebagai kawan? Sesiapa yang kita pernah bercakap lebih dari sekali, mesti dah 'marked' sebagai kawan. Kecuali, bila kita nafikan. Kan?

Well, hari tu aku balik dari mengambil adik-adik perempuan aku yang gedikgedikgedik dari asrama dieorang. Baru je ambil, dia orang dah suruh singgah kat Big Apple. Ingatkan dieorang nak belanja sebagai tanda terimakasih sebab ambil dieorang yelah i kan abang mithali. Tapi tengok-tengok, aku yang kena keluarkan duit. Tapi memandangkan aku ni seorang yang baik dan suka berjimat kerana membazir tu adalah amalan syaitan, aku heret la dieorang pergi ke Carefore. Kat situ pun ada donut juga. Lagi murah dari Big Apple.

Then masa balik tu, aku drive la dengan penuh cermat. Aku tak pasti kenapa tapi aku rasa macam adik-adik aku tengah sakit hati semacam je dengan aku. Ah, perasaan aku je tu. Tapi tu la. Tadi kemain lagi dieorang nak beli donut. Dah beli, tak nak makan pula. Girlsss, biasalah lah, complicated. Then dieorang suruh aku pasang radio kuat-kuat kasi aku tak mengantuk semasa drive walaupun cara ni tak pernah berguna. Betapa sayangnya dia kat aku takut aku tertidur semasa drive. Tapi tak apa. Aku dah selalu dah set alarm clock kat henphone aku masa memandu untuk berbunyi setiap 10 minit. Jadi, kalau aku tertidur masa drive pun, paling lama aku tertidur adalah 10 minit. So, selamat lah.

Sasha

Kat radio, ada sorang awek yang call untuk lepas geram. Katanya, dia putus kawan dengan BFF dia. Wth is BFF? Ni mesti kaum perempuan yang cipta. Kalau kaum lelaki sebut "We are friends forever. I love you guys", mesti geli. Gila la geli ah.

Then perempuan yang geram tu bla bla bla. Aku tak faham langsung apa yang dia cakap. Membebel je manjang. Macam Sasha G. Mulut tak boleh diam. Mungkin dia tak pernah dengar perkataan "Less talk, more action" kot.

Oh ya Sasha G tu penyanyi. Aku tak pernah tengok dia berlakon. Kalau tengok pun, mesti sebab tertengok. First time tengok dia membebel, adalah semasa semester satu di computer Black.

So, aku simplify sendiri apa kemungkinan yang seseorang tu putus kawan dengan BFF dia, dan bagai mana biasanya orang ramai putus kawan secara normal.

Politik

 To kill innocence

Bab politik adalah bab yang amat sensitif. Kenapa politik adalah isu sensitif? Sebab politik di Malaysia kebanyakkanya kotor dan licik. Kebanyakkan orang yang into kepada politik akan mempercayai apa je yang parti politik dia katakan. Dan lagi teruk kalau dah masuk bab fanatik, memang akan 100% percaya apa yang parti dia katakan tanpa berfikir.

Aku pernah tengok dua orang sahabat bergaduh di sebabkan politik. Si A kata X salah. Si B kata Z yang salah. Pastu mula la kuar info-info yang tak tahu la dari mana datangnya. Bila dah kuar info, Si A pula pangkah cakap info keluar dari media yang di beli oleh Z. Bila si B kasi info, Si A pula pangkah cakap media massa tu di beli oleh X. Wtf.

Bab politik ni memang tak di sarankan untuk dijadikan topik pada kali pertama bertemu seseorang. Ya. Amat tak sesuai. Topik perbualan perkenalan sepatutnuya berkaitan dengan cuaca. Atau alam sekitar. Atau kalau anda lelaki, topik paling sesuai adalah pasal perempuan.

MLM.

 Maradona vs penyokong Germany

Aku sebenarnya tak tahu gak nak cakap macam mana. Cuma aku nak cakap, bab niaga, jangan berniaga dengan kawan. The friendship in business only if they can make profit to us. Otak orang business hanya ada $$$$ di dalamnya.

Lagi satu, segan doe bila kawan call, ajak minum tapi bila jupa, cakap pasal products dan kekayaan orang lain. Wtf.

Dan benda yang merenggangkan perhubungan antara kawan adalah bila MLM ni tak menjadi.

MM pernah kata, kalau nak into MLM, jangan sekali-kali bawak family, relatives atau kawan terdekat join under korang. Sebab kemungkinan untuk gagal tu gila tinggi. Dah kalau gagal, memang segan ah bila berjumpa. Kenapa? Sebab benda ni berkaitan dengan duit dan janji-janji manis. Dan duit, adalah isu sensitif.


Korang banyanglah. Kat depan tunjuk account dalam bank ada berpuluh-puluh ribu RM. Tengok kereta, kereta kancil. Ades. Then bila tanya pasal modal, orang tu cakap modal kecil je dalam rm500 tetapi pulangan boleh cecah 10ribu sebulan. Duh. So, kalau korang terkena macam ni, cepat-cepat suruh dia pinjamkan korang rm500 then cakap akan pulangkan rm 500 tu selepas dah dapat pulangan. Aku konferm dia akan diam membisu. Rm500 dari berpuluh-puluh ribu apa sangat bai?

Aku buat research, aku jumpa ni;





Seminggu di KL, aku jumpa kawan-kawan lama. Kawan-kawan membesar, 'menyamun', melepak buang masa dan segala jenis aktiviti kami lakukan bersama-sama. Bayangkan Jumaat lepas tiada angin tiada ribut, hampir 30 orang melepak bersama di kedai makan. Orang keliling yang lalu-lalang pandang semacam. Seronok betul kami kenang-kenang kembali zaman sibuk dengan Myspace, edit gambar bagai nak rak dan juga tangkap gambar dalam pelbagai posisi. Kelakar. I miss those good old days. Sekarang masing-masing dengan dunia sendiri. Ada belajar, bekerja pelbagai jenis pekerjaan dan tak kurang ada yang menganggur. Tidak mengapa, rezeki belum sampai barangkali.

------------------------------------------


"Bro, Abu (bukan nama sebenar) dah on the way nak keluar Nissan Fairlady. Kau tahu tak?"

"Ya ke? Gempak sial!" (Aku buat muka terkejut dan beria-ia ingin tahu cerita lanjut. Padahal aku tahu, ini semua bencana MLM)

Cerita bermula. Secara jujur, ya aku anti golongan-golongan yang buat bisnes MLM ini. Bukan tak percaya, memang aku tak percaya pun.

Berapa kali aku kena 'gebang', kena 'kencing' dengan kawan sendiri yang tipu kononnya nak bawa aku pergi tempat lain, end up aku di dalam dewan seminar, dengar 'ceramah', pulang dan perlu kembali bawa duit modal. Macam-macam jenis menara aku sudah sampai. Aduhai, masalahnya yang mudah percaya benda ini semua kaum aku, kaum MELAYU. Serious, benda ini kalau melarat boleh buat putus kawan tau.

Tapi seriously, aku jenis yang fikir jauh, sangat jauh bila aku nak ambil satu-satu tindakan.
Kau bayanglah, nak pakai Fairlady dalam umur awal 20-an? Kelakar beb. Ikut logik akal-lah bila berfikir, senang-senang ke bank nak bagi pinjaman dengan 'titik peluh' kau yang tak jelas sumber hasilnya, juga tak tentu jumlah pulangannya. Silap bro, silap. Aku malas nak bertekak dan sudahnya aku dengar saja 'ceramah' percuma mereka tentang mahu 'bantu Melayu'. Bantu Melayu pak hang.

Lagipun, kurang lebih 4-5 orang kawan aku yang sebelumnya beria-ia ajak aku turut serta, aku jumpa beberapa bulan selepas, muka masam mencuka bila aku ajukan soalan...

"Macam mana bisnes?"
"Kau jangan tanya lagi. Habis hangus duit modal aku"

Kasihan. Ini macam mana kira? Sudah aku cakap, tiada perkara yang senang-senang nak bagi kau duit selagi tak keluar peluh. Melacur pun keluar peluh, beb.
------------------------------------------


"Abang untung hari-hari dekat 20-30 ribu, dik" Dengan muka yakin buka buku akaun... bukan akaun bank. Akaun kedai. Ini satu brother borak sama aku tentang bisnes 'bawa orang makan, kau dapat pulangan' Macam sistem kedai makan, bezanya pakai kad. Ah, tipu lah pokoknya masih lagi berlandaskan MLM.

Saya bukan tak habis sekolah bang, senang-senang abang nak tipu. Lain lah kalau tunjuk Maybank2u ke, akaun CIMB abang ke. Terbeliak lah juga mata saya. Masalahnya ini buku akaun KEDAI. Saya pun boleh buat sendiri lah. Apa software semua ada sekarang. Lagi satu bang, untung 20-30 ribu, abang bawa Perdana V6? Sumpah abang adalah ikon saya. Memang berjaya bang, sangat berjaya. (Ini semua monolog aku sendiri je)
Sama juga dengan kes-kes sebelum ini. Selalunya aku akan dengar, ON THE WAY nak keluar kereta. Lepas berbulan aku jumpa, sama saja? Dalam mimpi je lah nak pakai Fairlady semua. Bila tanya, loan tak lepas lah, apa lah, tak jadi ambil kereta tuh la. MY ASS.

Sekarang, siapa yang buat MLM, betul-betul berjaya, pakai Fairlady apa jenis sport carssemua, kau hadir ke sini dan terbaca entri aku yang ini, apa kata kamu e-mail aku?

Kamu beri aku modal untuk melabur. Aku bab-bab PR dan nak 'gebang' orang ini memang aku bagus (Seperti kata 'kawan-kawan' MLM aku. Mereka kata aku boleh yakinkan orang) dan kita tengok aku boleh pakai Fairlady ke tak. Macam kamu, kamu dan kamu. Amacam?

Baru bantu Melayu, beb.


Contoh di atas di ambil dari blog Pesimis

Bomoh
Bomoh memang wujud. Mereka memang ada keupayaan yang tersendiri dalam mengubati dan membuat sesuatu perkara dengan menggunakan ayat Al-quran. Tetapi tak boleh blah bila ada bomoh palsu. Bomoh palsu ni pula, kerja dia main cakap je. Entah betul ke tak, mana orang tahu. Korang tak tahu? Dah tu apasal percaya?

Macam mana bomoh palsu ni boleh putuskan kawan? Jap. Bukan sahaja kawan, tapi juga relative terdekat. Baca sini pasal bomoh palsu tu. Ketak sefahaman dan nilai yang mempercayai bomoh tanpa tengok bomoh tu betul atau palsu, boleh meretakkan hubungan.

Bomoh sebenar bukan yang jenis suruh buka baju atau buka seluar. Come on, buka baju buka semua boleh ubat penyakit?

Aku suggestkan bomoh betul patut tukar nama kepada Pakar Perubatan Islam. Atau ustaz. Atau Pakar Perubatan Tradisional. Sebab perkataan 'bomoh' tu sendiri dah tercemar.

Terlampau rapat
Korang tahu tak bila seseorang tu menjadi terlampau rapat, pasti salah seorang akan ada perasaan menyampah? Seriously, even aku dengan kawan baik aku, aku tak akan buat semua benda sekali. Maksud aku, life masing-masing. Tak perlu pergi kelas bersama-sama. Tak perlu nak turun ke cafe sama-sama. Sebab bila stick untuk satu masa yang lama, perasaan menyampah mungkin sebab dah tau perangai buruk seseorang tu akan muncul. Hurm. Sebenarnya kan, aku tak tau macam mana nak describe benda ni. Tapi perkara ni dah berkali terjadi kat aku. Sebab kadang-kadang, kita akan rasa bosan dengan jokes dia. Kadang-kadang, kita akan rasa sakit hati dengan cara dia gelak dan sebagainya.


Kekasih

 Jamie Sullivan and London Carter.

Normally, seseorang itu akan utamakan kekasih dari kawan. Itu 80% benar. Dan benda ni boleh meretakkan hubungan. Contohnya, Si lelaki couple dengan Si perempuan. Si lelaki curang. Kawan Si perempuan dapat tahu. Kawan Si perempuan bagi tahu Si perempuan. Ingat Si perempuan akan percaya? Confirm tak percaya punyalah. Dan gaduh la pasal kes kononnya kawan Si perempuan jealous yang Si perempuan ada balak dan macam -macam lagi. Dah banyak kali aku lepak kat forum, dan isu ni adalah isu yang tipikal. Last-last baru menyesal bila hilang kawan, hilang boyfriend(s).

Luahkan perasaan.
Bab ni, rasanya dah banyak kali aku bercakap pasal assignment english sem 1 aku yang bertajuk "Love, Life & Romance" yang adalah hasil tulisan aku, Hariz de Casanova dan Orks the Messi Celup. Dan di dalam tu, ada dua slide pasal "Risk of getting love, is losing friend(s). Maksudnya, kalau kita nak dapatkan love, kita kena pertaruhkan persahabatan. Dan lagi pedih kalau korang jatuh cinta kat kawan baik. Sebab selepas luahkan je perasaan, mungkin korang akan melayari bahtera kekok awkward gila kalau kena reject. Then, jangan harap la kau boleh berkawan lagi selagi tak hilangkan rasa kekok tu.

You Might Also Like

4 comment

  1. kalo entri mcm ni aku mai serang selalu !
    haha

    ReplyDelete

Assalamualaikum . . Hi peoples  . . Currently leave UR comment here . .I will reply soon as fast as I could . .Do drops UR link . . please don't SPAM ! ! 

Like us on Facebook

Flickr Images